Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

Kányád község portálja

RSS Twitter   

Székelypetek

SzekelypetekSzékelypetek az egykori Udvarhely vármegye végfaluja 575-600 m magasságban. A Székelyföld egyik peremfaluja.

A falu mivel nem tartozott a Székelyföldhöz, lakosai jobbágyként dolgoztak 1848-ig, ami után a falu lakosai megvásárolták a nagybirtokot. A falu egykori erdőit kiírtották. Ma már csak a derzsi határ felöl találunk erdős területet. A falu a nagy-Küküllő és a Nagy-Homoród vizválasztó vonalának közelében fekszik.

A falu a nevét állítólag a Petki nagybirtokos családról kapta, bár az is lehet, hogy a család kapta a faluról a nevet. 1455-ben a Petky családnévben jelentkezik. 1478-ban Pethk, 1587-ben Petk néven jelentkezik a forrásokban.

Története

Székelypetek első írásos említése 1478-ból való, de ez nem zárja ki, hogy a falu már azelőtt is létezett.

A Petki család Erdélyszerte ismert, és szerteágazó családfával rendelkezik. Székelyderzsi águk grófi címet is kapott. A Petki család birtokát később Horváth Dániel vásárolta meg, akit művészetpártoló emberként az a megtiszteltetés ért, hogy 1821-ben Kolozsváron a Farkas utcában az ország első magyar nyelvű színházának megnyitására őt kérték fel.

A török dúlások után a németek is sanyargatták a falut, majd a trianoni átrendezés után a bécsi döntés sem hozott enyhülést, hiszen a román-magyar határt a falu fölötti fenyvesnél húzták meg. Ekkor a diákoknak az iskola udvarán, a színtiszta magyar faluban nem szabadott magyarul beszélgetni, csak románul.

1945 után új korszak kezdődött a falu életében. Amit a törökök, tatárok, németek, jégesők, járványok, tűzvészek nem tudtak lerombolni, az sikerült a kommunizmusnak.

Ám a falu lakói, sok más erdélyi településhez hasonlóan, nem adták fel a megmaradásért való harcot. Székelypetek ma is az eleven része a Székelyföldnek, és bizonyára még esik szó róla a jövendő történelmében is.

 
 

Fotógaléria

Jásfalva
Image Detail
Petek
Image Detail
Fülöp Lóránt fo...
Image Detail
Czire Alpár fot...
Image Detail
Ádám Gyula fotó...
Image Detail
Kányád
Image Detail
Ön itt van: Home Székelypetek