Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

Kányád község portálja

RSS Twitter   

Hírek

 
 
Hiba
  • JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /home2/kanyad/public_html/images/hazasbal_promo
Értesítés
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/hazasbal_promo

Helyi hírek (6)

2015. március 20., péntek 18:28

Március 15-i megemlékezés

Írta:

Március 15-i megemlékezés

Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom hőseire emlékeztünk 2015. március 13-án.

marc15 Kanyad 1

Az általános iskola tanulóinak ünnepi műsora

marc15 Kanyad 2 
Magyar történelmi zászlók kiállítása a Határok Nélkül – Magyartól Magyarig Kulturális és Turisztikai Egyesület jóvoltából

2015. február 17., kedd 21:43

Kosaras bál

A Kányádi Toró Tibor Általános Iskola pedagógusai az idén is megszervezték a kosaras bált, ez alkalommal Szőke Szakáll Vonósnégyes bohózatát mutatták be.

Időpont: 2015. február 14.

{gallery}hazasbal_promo:::0:0{/gallery}

2015. január 26., hétfő 19:39

Házasság hete

hazassag hete

Kányád-Jásfalvi Református Egyházközség szervezésében

Beszélgetés a házasságról Kányádban!

"Mikor mondtad legutóbb, hogy szeretsz?"

Bevezetőt tart Sógor Géza és Sógor Gyöngyi

2015. február 7-én, szombaton 10.00 órától a kányádi Kultúrotthon konferencia termében.

Mindenkit szeretettel várunk! Házaspárokat és nemcsak!

2015. január 26., hétfő 19:31

Februári rendezvények 2015

Hónap

Nap

Rendezvény megnevezése

Település, Helyszín

Szervező intézmény

Programfelős neve

febr.

04

Csipike játszóház - farsang

Kányád

Polg. Hiv., Kánya Egyesület

Szabadi Kinga

febr.

07

Házasság heti rendezvény

Kányád

református egyház

Sógor Géza

febr

14

Farsangi bál felnőttekenek

Kányád

iskola

Benedek Enikő

febr

07

Házasság heti rendezvény

Kányád

református egyház

Sógor Géza

febr.

17.

Felolvasómaraton Kányádi műveiből

Kányád

iskola

Talált Évike

febr

21

Farsangi bál gyerekeknek

Kányád

iskola

Benedek Enikő

febr

27

Adj király katonát! Vetélkedő

Kányád

iskola

Talált Évike

2012. szeptember 30., vasárnap 00:00

A kisvízrendszerről egyeztettek Petek lakosaival

Írta:

Petek lakosaival egyeztettek Hargita Megye Tanácsának kisvízprogramjáról szeptember 11-én. A falufórumon György Sándor polgármester, a megyei tanács részéről Birtalan József alelnök, Tóásó László megyei tanácsos és Csurka Lajos, a kisvíz program felelőse ismertették a program aktuális részleteit.

Birtalan József alelnök a falufórumon hangsúlyozta: a megyei tanács fontosnak tartja a 300-nál kevesebb lakosú kistelepülések víz- és villanyellátását, amit a lakosok kéréseinek figyelembe vételével szeretnének megvalósítani. Tóásó László megyei tanácsos szerint a beruházás a helyiek életszínvonalának minőségét emeli, ugyanakkor pozitív gazdasági hozadéka is lesz.

Peteken a megyei tanács által az idei évre több mint 180 000 lej értékben jóváhagyott munkálatok során négy forrásbefogást újítanak fel, létrehoznak egy gyűjtőaknát, felújítják a víztartályt, amelyet klóradagolóval látnak el. Ebből az összegből biztosítják a 3020 méter vezetéket (amelyből  1587 méter fővezeték a befogásoktól a tartályig, 1434 méter elosztóvezeték a tartálytól a településig), illetve egy nyomáscsökkentő felszerelését.

A kányádi polgármesteri hivatal 28 000 lejes önrészéből kerítik be a forrásokat és a tartályt, biztosítják a védelmi zónát, valamint a klórozó működtetéséhez szükséges villanyáramot. György Sándor, Kányád polgármestere szerint Peteken az idei év folyamán befejezendő kisvízrendszert a helyi közbirtokosság fogja működtetni. 

2012. szeptember 28., péntek 00:00

Falutalálkozók községünkben

Írta:

Községünk településein a nyár folyamán falutalálkozókat tartottak. Ezekre a találkozókra az elszármazottak is hazalátogattak, hiszen jól esik hazajönni a szülőfaluba, látni az utcákat, a házakat, jó érzés újra a szülőfalu templomában hallgatni Isten igéjét és az iskola falai között emlékezni. Kis falvaink benépesültek, családok, rokonok, régi barátok, falustársak találkoztak, akiket összeköt az emlék, a szülőfalu.

Július 7-én A szülőfalu napján Égében istentisztelettel kezdődött a találkozó, majd székelykapu-avatással, kiállításokkal  és bállal ünnepeltek az égeiek és az elszármazottak. Az ünnepi istentisztelet után Szabó Mózes lelkészre emlékeztek, aki 1926-1957 között szolgált Égében.  Az emléktábla megkoszorúzása után a parókia és a templom felújított székelykapuját avatták fel, mely Incze Kálmán jóvoltából újulhatott meg. Két kiállítást tekinthettek meg a résztvevők: a művelődési házban Incze Kamilla textilművész alkotásait, és a régi iskola épületében  Ége múltját felelevenítő fotótárlatot.

A találkozó alkalmából falufüzetet is kiadtak, melyet Balázs György tanító szerkesztett. A művelődési házban a szépkorúak köszöntése után Czegő Zoltán író, költő mutatta be Katonabogár című balladaregényét. Ezen a napon Markóc  és Ége Lantos Tamás és György Sándor polgármesterek írták alá.

A falutalálkozót az Égéért Egyesület szervezte a Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatásával.

Augusztus 18-án az első falutalálkozó Kányádban istentisztelettel kezdődött, Sógor Géza lelkipásztor igehirdetésében a családokhoz, nagycsaládokhoz, a gyülekezethez így szólt:

 „Szárazság miatt sínylődik az ország. Ilyenkor még inkább értjük a bibliai képeket az életet mentő vízről, a kutakról, a forrásokról. (…) Emlékezzünk és emlékeztessük egymást az áldásokra, a kutakra: mi tartotta meg Isten népét Kányádban és Jásfalván a két világháború, a lelki szárazságot okozó diktatúra elnyomásában? Keressük a választ arra, a mai időkben hogyan kell kiásnunk az élet forrását. Eleink nem azért hagyták ránk az örökséget, hogy feléljük azokat: földet, vizet, erdőt, tiszta levegőt, szeretetet, hűséget, keresztyénséget. Sokkal inkább azért, hogy jó példáikból merítsünk, és magunk is példát mutassunk. Hálaadásunk megújult derűre, megújult elszántságra, bizalomra, hűségre kell hogy sarkalljon bennünket. Imádkozzunk azért, hogy képesek legyünk egymást így támogatni, buzdítani, bátorítani”. Úrvacsorát a kányádi születésű Jakab Imola, siménfalvi református lelkésznő osztott.

Az elszármazottak részéről Toró Emil emlékezett, aki jelenleg Ausztriában él. Szerinte az elvándoroltakat a falu szeretete hozta haza, a szülőföld láttán valami különös érzés keríti hatalmába.

A kányádi gyerekek énekekkel, versekkel köszöntötték az egybegyűlteket előbb a templomban, később a Polgármesteri Hivatal melletti kopjafánál megtartott Szent István ünnepély és koszorúzás alkalmával.

Az istentisztelet után az iskolában folytatódott az ünnepség  a székelyudvarhelyi Boróka táncegyüttes műsorával. Ugyanitt tekinthették meg a régi fényképekből összeállított kiállítást.

Délután gyerekek kapcsolódtak be Az én falum címmel szervezett rajzversenybe. Különleges élményt jelentett családoknak szervezett vetélkedő: a dűlőneveket kellett beírni a falutérképre. Első díjban Nagy Gyula és családja, második díjban Kelemen Mózes és Toró István, harmadik díjban Gidó Bálint családja és Török Pál családja részesült.

A falu régebb híres volt a futballcsapatáról, a focikedvelők egy barátságos mérkőzésen vettek részt, ahol a jelenlegi csapat tagjai és az „öregek” játszottak. Este szüreti bállal folytatódott a program, a csőszök napközben meghívták a helyieket, a vendégeket és a környező falvak lakosait is a bálba.

A falutalálkozót a Kánya Ifjúsági és Kulturális Egyesület, Kányád Helyi Tanácsa, Kányádi Általános Iskola és a Kányád-Jásfalvi Református Egyházközség szervezte Hargita Megye Tanács támogatásával.

 

Ugyancsak augusztus 18-án tartották a falutalálkozót Peteken is, ahol már több éves hagyománya van az évente megszervezett találkozóknak.

Itt is a templomban kezdődött az ünnepség. Hagyománya van, hogy a faluhoz kötődő lelkipásztorok hirdetik Isten igéjét az úrvacsoraosztásos istentiszteleten: idén Domahidi Ernő és Péter Magyarországon élő református lelkészek szolgáltak. Felemelő pillanat volt mindnyájuknak, amikor újra megszólalt a templom orgonája, a helyi közbirtokosság és az elszármazottaknak köszönhetően

Ezen a napon tartották Kiss Júlia tanítónő tiszteletére elnevezett a művelődési ház névadó ünnepségét is. Az 1950-es években a falu legmegbecsültebb közéleti személyisége a gödöllői származású Kiss Júlia tanítónő, karvezető volt. Férjével együtt, aki ugyancsak tanító volt, színdarabokat, néptáncokat, és népdalokat tanított. Kiss Júlia tanítónő kitartó munkával négyszólamú vegyes kórust is szervezett a helybelieknek. Előbb helyben, majd a környező falvakban szerepeltek, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Bukarestben is felléptek. A „Járd ki lábam, járd ki most” néptáncgála keretében fellépett a szentegyházi Hüpürcsös néptánccsoport.

A falutalálkozót reggelig tartó mulatság zárta.

Augusztus 25-én Abránfalván és Szentlászlón is ünnepeltek a helyiek és elszármazottak.

Szentlászlón a székelykeresztúri fúvószenekar felvonulásával kezdték a programot,  a templomban ünnepi istentisztelettel folytatták, ahol népdalok és versek is elhangzottak.

 Itt született meg az az ötlet, hogy a következő falutalálkozóra emlékiratokat írjanak az itt töltött évekről, a gyermekkorukról, és jövőben ezt felolvasva emlékezzenek vissza a régi időkre. A közös ebéd után kötetlen beszélgetéssel zárult a találkozó.

Abránfalván, a község legkisebb településén huszonegy év után gyűltek ismét össze.   Ünnepi istentisztelettel kezdődött a falutalálkozó, ezt követően egy új harangot áldottak meg. Egy kis műsor és néhány, a múltba visszatekintő szó után húzták fel az új harangot a templomtoronyba.

A templomkertben egy fotókiállítás volt megtekinthető a falu életéről, az emberekről és a tájról. A központban felállított sörsátrak alatt folytatták a beszélgetést a régi emlékek felidézésével.

 

 

 

 
 

Fotógaléria

Fülöp Lóránt fo...
Image Detail
Jásfalva
Image Detail
Czire Alpár fot...
Image Detail
Székelydálya
Image Detail
Jásfalva
Image Detail
Kányád
Image Detail
Ön itt van: Home Híreinkből